Európska komisia zažalovala Maďarsko na Európskom súdnom dvore

18.06.2012 Celý región

Luxemburg/Brusel 18. júna (TASR) - Európsky súdny dvor (ESD) so sídlom v Luxemburgu dnes zaznamenal dve nové žiadosti od Európskej komisie (EK) na konanie proti Maďarsku. Ide o žalobu vo veci odchodu do dôchodku pre zamestnancov justície a v oblasti ochrany osobných údajov. Zatiaľ však nie je známe kedy dôjde k samotnému súdnemu procesu.

Komisia ešte 28. apríla oznámila zámer začať súdne konanie voči Maďarsku, pričom dôvodom boli neuspokojivé odpovede Budapešti na problémy vytýčené EK. Pôvodne Brusel rozbehol tri súdne konania, medzičasom však bola sťažnosť na ohrozenie nezávislosti Maďarskej centrálnej banky stiahnutá, keď EÚ akceptovala prísľub maďarskej strany, že urobí príslušné zmeny v súlade s návrhom Európskej centrálnej banky.

Európska komisia vníma ako diskriminačný návrh maďarskej vlády na zmenu veku odchodu do dôchodku pre sudcov, prokurátorov a notárov z terajších 72 na 60 rokov. Výkonný orgán EÚ uvádza, že ak sa toto pravidlo zavedie do praxe, už tento rok bude musieť ísť do predčasného dôchodku 236 maďarských sudcov, čo je asi desatina celkového počtu a hrozba predčasnej penzie by zároveň postihla okolo 25 percent všetkých maďarských notárov.

EK priznala, že v prípade Úradu na ochranu osobných údajov Budapešť dosiahla istý pokrok, ale zriadením novej Národnej agentúry na ochranu osobných údajov bol ukončený mandát bývalého komisára zodpovedného za ochranu údajov, čo je v protiklade s platnou európskou legislatívou. Bývalý komisár mal mandát do roku 2014.
 

Vyberte región